top of page

Duurzame inzetbaarheid; HR hobby of van levensbelang?


Duurzame inzetbaarheid; een kreet die het afgelopen half jaar vaak op ons pad is gekomen. Een kreet uit HR land….. We zien dat veel HR afdelingen het op hun agenda hebben staan. Niet voor niets, want door alle snelle veranderingen, de blijvende stroom reorganisaties, ben je steeds op zoek naar mensen die onder al deze omstandigheden lekker kunnen blijven werken. Of…. vertrekken als dat past.

De term duurzame inzetbaarheid irriteert ook. Misschien juist omdat het vakjargon is, en niemand exact weet wat je er dan mee wilt? Veel organisaties hebben al geëxperimenteerd met investeren in gezondheid (initiatieven om te stoppen met roken, meer te gaan bewegen, gezond te eten) of met de balans Werk- Privé (flexibele werktijden, thuis werk). Ook wordt er blijvend geïnvesteerd in (vak-)opleidingen. Maar is dat het dan?

De term Duurzame Inzetbaarheid wekt ook verwarring en soms irritatie, omdat deze de indruk wekt dat het alleen maar draait om de medewerkers. Als zij maar inzetbaar zijn, dan kunnen we als organisatie alle kanten op bewegen. Het klink verbluffend logisch!

De route om daar te komen beperkt zich niet tot de medewerkers en is juist afhankelijk van wederzijds investeren. Het gaat om het samenspel; Vitale mensen in een Vitale organisatie!

Waarbij de investering van de organisatie meer ligt in het creëren van een Vitaal klimaat waarin mensen écht in staat gesteld worden om resultaten te bereiken en fijn samen te werken, dan in het investeren in de fitheid of de work-life balance van het individu.

Een Vitaal klimaat, waarin mensen lef hebben om te groeien, zaken uit te proberen, het vertrouwen hebben dat ze mogen leren en zeggen dat ze iets (nog) niet kunnen. Waarin de leidinggevende zijn/haar rol exact kent, niet als expert, maar als leider en coach, die zich verdiept in de medewerker en deze helpt om tot zijn recht te komen.

Daarbij is de investering van eenieder vooral gericht op het nemen van eigen regie en invloed over zijn of haar professionele leven én bijdrage aan het organisatiedoel. Zodat steeds weer gekeken wordt naar de volgende stap, voorwaarts, zijwaarts, of ….

Als medewerker, leidinggevende of HR-professional zou ik hier helemaal blij van worden!

Uitgelichte berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page