top of page

INSPIRATIE

Graag delen we artikelen, filmpjes of titels van boeken, waardoor wij ons hebben laten inspireren.

En......in onze boekenclub bespreken met veel plezier de boeken die we samen lezen. 

Veel plezier met de boeken en filmpjes hieronder!

BOEKEN

Patrick Lencioni heeft als managementconsultant een aantal boeken geschreven die enorm goed zijn verkocht, omdat ze in een notendop situaties beschrijven die we allemaal herkennen in onze organisaties, met praktische tips hoe daaruit te komen. Zijn boek “de 5 frustraties van teamwork” is in verhaalvorm geschreven en dringt door tot de kern van samenwerking in teams. Een krachtige boodschap voor iedereen die in of met teams werkt.

Arend Ardon weet op een eenvoudige manier inzicht te geven waarom we moeite hebben om in organisaties effectief te veranderen. Doorbreek de cirkel! helpt je te begrijpen wat er echt gebeurt terwijl je praat over verandering. Hij baseert zich op grote denkers, zoals Argyris en Weick, en maakt hun denken heel toegankelijk. Terwijl we praten over veranderplannen, doen we dingen die het veranderproces maken of breken. Onbewust! En omdat we ons vaak niet bewust zijn van ons gedrag, zien we ook niet welke effecten we sorteren. Zo blijken we in praktijk onbedoeld het initiatief en de betrokkenheid van anderen te ondermijnen. Een mooi boekje wat inspiratie geeft om deze cirkels te doorbreken!

In “reinventing organizations”, beschrijft Frederic Laloux hoe bedrijven zich anders kunnen organiseren. Laloux beschrijft de verschillende paradigma’s van waaruit we door de eeuwen georganiseerd zijn en hij heeft 12 bedrijven in kaart gebracht die het anders doen dan gebruikelijk. Met veel eigenaarschap, engagement, passie en betrokkenheid als gevolg. Voor mensen die ervaren dat de manier waarop we organisaties inrichten en besturen niet compleet is en die voelen dat er andere mogelijkheden zijn…..

Het Arbinger instituut richt zich sterk op de rol van de mindset van een individu. Hun boekjes “de box” en “the outward mindset” (nog niet verkrijgbaar in het Nederlands) gaan over persoonlijk leiderschap. Als je jezelf er weleens op betrapt dat je de ander de schuld geeft wanneer je zelf verantwoordelijk bent, chagrijnig reageert of anderen snel veroordeelt, lees dan deze fascinerende boekjes. Een avond op de bank met een van deze twee boekjes levert veel nieuwe inzichten.

Paulho Coelho schrijft in zijn roman “de alchemist” over een herdersjongen die een wijze alchemist tegenkomt die hem adviseert zijn hart te volgen. Het is prachtig geschreven roman die veel boodschappen heeft op het gebied van persoonlijk leiderschap. Een van de boodschappen: Als je het beste uit jezelf wilt halen moet je jezelf leiden. Dan moet je niet je persoonlijk leiderschap loslaten, dan moet je niet je controle over je eigen wereld verliezen. Maar op zoek gaan naar wat jij belangrijk vindt. Een prachtig geschreven roman die je helemaal meevoert en even het hier en nu even laat vergeten….

Jan Bommerez schrijft ‘De mens in flow leeft vanuit zijn potentieel in plaats vanuit patronen vanuit zijn verleden, de mens in flow is spontaan creatief. De wetten van Flow zijn identiek aan de wetten van menselijk potentieel. Alleen wie voluit leeft kan weten wat Flow daadwerkelijk is. Flow en de kunst van het zakendoen is een gids om een staat van Flow te bereiken’. Heel geschikt voor mensen die in de waan van de dag zitten, het gevoel hebben dat ze geleefd worden en verlangen om hieruit te komen.

Hans van der Loo beschrijft Zin als een gigantische energiebron. In het boek worden vier energiezones beschreven. De meest effectieve energiebron is de “Zinzone”.  Deze gaat over bewuste aandacht, positieve verbinding, zelfgekozen ambitie en actieve gedrevenheid. Het gaat over aandacht in plaats van automatismen, positieve verbinding in plaats van negativisme, ambitie in plaats van aanpassing en gedrevenheid in plaats van passiviteit. Een heel laagdrempelig boek, wat tips geeft om je energie te beïnvloeden.

Flip Vandendriessche en Hef Clement beschrijven in het boek de uitdaging van de manager om de opdracht waar je voor staat zo goed, efficiënt en kwalitatief mogelijk met het hoogste engagement en tevredenheid van alle betrokken collega’s en medewerkers te laten verlopen. In de praktijk blijkt dat de management trechter die in het boek beschreven wordt helpt om het samenspel tussen leidinggevende en medewerker scherp te krijgen en niet op elkaars stoel te gaan zitten.

Jaap Peters en Matthieu Weggeman beschrijven in het Rijnland boekje en het Praktijkboek de kernpunten van de Rijnlandse stijl, tips voor het inrichten van een organisatie naar Rijnlands model en praktijkvoorbeelden. In een Rijnlands bedrijf is weinig hiërarchie, de staf is dienend en het leiderschap is gericht op het bevorderen van autonomie en vakmanschap.

FILM

Feedback is een thema wat we steeds weer tegenkomen. Veel organisaties en groepen willen groeien in feedback geven. Maar het blijkt lastig. Soms omdat gevoelend en gedachten ons in de weg zitten. En soms omdat we het even niet meer weten; hoe pak je het ook alweer aan; feedback geven? Wat zijn de tips and tricks? Dit filmpje van Vitaal door Menselijk Kapitaal zet de essentie van feedback en alle tips nog eens op een rijtje.

Daniel Pink schrijft over werk, leiderschap en management en publiceert columns in the New York Times en Harvard Business Review. Zijn boek “drive” is ook in het Nederlands verschenen en gaat in op onderzoek naar motivatie; wat maakt dat mensen ervoor gaan? In dit filmpje wordt zijn boek in het kort samengevat. Een aanrader voor iedereen die iets heeft met het thema motivatie in relatie tot beloning en waardering.

Brené Brown, een professor aan de universiteit van Houston, bestudeert menselijke verbindingen — ons vermogen tot inleving, erbij horen, liefde. In een scherpe, grappige lezing op TEDxHouston deelt ze een diep inzicht vanuit haar onderzoek naar de kracht van kwetsbaarheid. Het raakte ons, omdat kwetsbaarheid een fundament vormt voor organisaties die leren en een steeds meer gewaardeerde leiderschapsvaardigheid begint te worden. Een lezing om te delen.

As it is in heaven

Een prachtige Zweedse film, die gaat over verbinding, acceptatie, groei, het beste uit mensen naar boven laten komen. Het verhaal gaat over Daniël Daréus (Michael Nyqvist), een bekende dirigent van middelbare leeftijd, die tijdens zijn drukke carrière een hartaanval krijgt. Omdat hij het rustig aan moet doen besluit hij terug te keren naar zijn geboortedorp in het noorden van Zweden. Daar gaat hij het lokale koor dirigeren en komt hij in aanraking met de spoken uit zijn verleden. Nadat hij die verwerkt kan hij het koor tot grote hoogte laten stijgen. Een film die je met een grote glimlach op het gezicht achterlaat.

Eye in the skye

Kolonel Katherine Powell (Helen Mirren) leidt een geheime drone-missie, met de bedoeling een groep terroristen uit te schakelen. Als blijkt dat er ook burgers aanwezig zijn neemt zij contact op met politici en advocaten om een beslissing te nemen of de actie kan doorgaan of niet. Ze komt terecht in een wirwar van mensen die verdere analyse willen, de geen verantwoordelijkheid nemen. Het drukte onze neus weer eens op de thema’s verantwoordelijkheid, besluitvaardigheid en moed. Hoe de mensen “aan de frontlinie” soms niet geholpen, maar gehinderd worden door de adviezen van stakeholders met andere belangen.

bottom of page