top of page

Haal jij alles uit je team?

Investeren in psychologische veiligheid blijkt belangrijker dan kwaliteit en samenstelling van het team.


Misschien heb je er al eens over gehoord, het is al een paar jaar geleden, maar nog steeds behoorlijk hip; de studie die Google heeft gedaan naar effectieve teams. Het “Aristoteles” project. Bij Google draait alles om teamwork. In hun grote organisatie hebben ze uitgezocht wat teams effectief maakt. De studie startte met de gedachte dat effectieve teams gebouwd konden worden door de juiste samenstelling te kiezen. Dus mensen met de juiste capaciteiten, ervaring, kennis, houding en voldoende diversiteit bij elkaar zetten. Uiteindelijk kwamen ze uit op een heel andere uitkomst; het waren niet de kwaliteiten van de samenstelling van het team, maar de normen en werkwijzen binnen het team die de effectiviteit het meest beïnvloeden. En de belangrijkste factor was psychologische veiligheid.


Google vond de volgende 5 factoren

• Afhankelijkheid. De mate waarin de teamleden van elkaar afhankelijk zijn om resultaat te boeken.

• Structuur en helderheid. Goede afspraken over hoe je als team samenkomt, informatie deelt en besluiten neemt.

• Betekenis. Een team met een sterk gezamenlijk doel en met een doel wat betekenis heeft voor de teamleden.

• Impact. Als team je omgeving en het resultaat kunnen beïnvloeden.

• En de belangrijkste factor: psychologische veiligheid.


Psychologische veiligheid

We hebben allemaal weleens in een vergadering of bijeenkomst gezeten en onze vragen of ideeën voor ons gehouden, omdat we bang waren dat we incompetent zouden lijken als we de vraag toch zouden stellen, of het idee toch naar voren zouden brengen. Het is zenuwslopend als je het gevoel hebt dat wat je zegt onder een microscoop gelegd kan worden, verkeerd uitgelegd, of tegen je gebruikt kan worden.


Stel je eens voor dat het helemaal anders is. Een situatie waarin iedereen zich veilig voelt om risico te nemen, hun mening naar voren te brengen, en vragen weet te stellen zonder oordeel. Een cultuur waar leiders veilige zones creëren zodat medewerkers hun schild kunnen laten zakken. Dat is psychologische veiligheid.
Veiligheid is geen gegeven, maar kan groeien


Er zijn diverse manieren waarop je als team psychologische veiligheid kunt laten groeien. En die zitten niet allemaal aan de “zachte” kant, maar ook aan de “harde” kant. In onze ervaring gaat het heel sterk om de balans tussen “hard” en “zacht”.


Als je je collega’s niet vertrouwt dan voelt dit niet veilig, maar ook in een team waarin het resultaat achter blijft, of er onduidelijkheid is over gezamenlijke doelen, rollen, en verantwoordelijkheden sluipt de onveiligheid makkelijk naar binnen. Wij ervaren dat teams veel baat hebben bij elkaar beter leren kennen, te onderzoeken of aan een aantal basisvoorwaarden aan de “harde” kant is voldaan, ontdekken wat de patronen en defensiemechanismen in het team zijn en die bespreekbaar maken. Hierdoor groeit het vertrouwen en kun je de stap maken om samen te leren. Van elkaar, en van de dingen die nog niet goed gaan. Je groeit als team, hebt het leuker als mens én de organisatie wordt er beter van. Waarom zou je het niet doen?


Wat heeft jouw team nodig om de psychologische veiligheid te laten groeien?

Openheid naar elkaar en vertrouwen en de ruimte om met diversiteit om te gaan? Of juist het maken van duidelijke afspraken over kaders en besluitvorming en het komen tot resultaat. Of misschien wel allebei…..


Zo maak je met je team de uitspraak van Aristoteles waar: “Het geheel is meer dan de som der delen”.
Comments


Uitgelichte berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page