top of page

Het geheel is meer dan de som der delen? - De rol van psychologische veiligheid in teams -


Misschien heb je er al iets over gehoord, het is behoorlijk hip; de studie die Google heeft gedaan naar effectieve teams. Het “Aristoteles” project. Bij Google draait alles om teamwork en in hun grote organisatie hebben ze uitgezocht wat teams effectief maakt. De studie startte met de gedachte dat effectieve teams gebouwd konden worden door de juiste samenstelling te kiezen. Dus mensen met de juiste capaciteiten, ervaring, kennis, houding en voldoende diversiteit bij elkaar zetten. Uiteindelijk kwamen ze uit op een heel andere uitkomst; het waren niet de kwaliteiten van de samenstelling van het team, maar de normen en werkwijzen binnen het team die de effectiviteit het meest beïnvloeden. En de belangrijkste factor was psychologische veiligheid.

Google vond de volgende 5 factoren voor effectieve teams

  • Afhankelijkheid. De mate waarin de teamleden van elkaar afhankelijk zijn om resultaat te boeken.

  • Structuur en helderheid. Goede afspraken over hoe je als team samenkomt, informatie deelt en besluiten neemt.

  • Betekenis. Een team met een sterk gezamenlijk doel en met een doel wat betekenis heeft voor de teamleden.

  • Impact. Als team je omgeving en het resultaat kunnen beïnvloeden.

  • En de belangrijkste factor: psychologische veiligheid.

Psychologische veiligheid, stel je eens voor ........

We hebben allemaal weleens in een vergadering of bijeenkomst gezeten en onze vragen of ideeën voor ons gehouden, omdat we bang waren dat we incompetent zouden lijken als we de vraag toch zouden stellen, of het idee toch naar voren zouden brengen. Het is zenuwslopend als je het gevoel hebt dat wat je zegt onder een microscoop gelegd kan worden, verkeerd uitgelegd, of tegen je gebruikt kan worden.

Stel je eens voor dat het helemaal anders is. Een situatie waarin iedereen zich veilig voelt om risico te nemen, hun mening naar voren te brengen, en vragen weet te stellen zonder oordeel. Een cultuur waar leiders veilige zones creëren zodat medewerkers hun schild kunnen laten zakken. Dat is psychologische veiligheid.

Veiligheid is geen gegeven, maar kan groeien

Er zijn diverse manieren waarop je als team psychologische veiligheid kunt laten groeien. En die zitten niet allemaal aan de “zachte” kant, maar ook aan de “harde” kant. In onze ervaring gaat het heel sterk om de balans tussen “hard” en “zacht”.

Als je je collega’s niet vertrouwt dan voelt dit niet veilig, maar ook in een team waarin het resultaat achter blijft of er rolonduidelijkheid is tussen de teamleden sluipt de onveiligheid makkelijk naar binnen. Of als er sprake is van incongruentie van de leider (er zit dan licht tussen woorden en daden). Wij ervaren dat teams veel baat hebben bij elkaar beter leren kennen, ontdekken wat de patronen en defensiemechanismen in het team zijn en die bespreekbaar maken.

Waardoor je kunt gaan bouwen aan wat er nodig is. Vertrouwen en de ruimte om met diversiteit om te gaan? Of juist het maken van duidelijke afspraken over kaders en besluitvorming en het komen tot resultaat?

Zo maak je met je team de uitspraak van Aristoteles waar:

“Het geheel is meer dan de som der delen”.

Uitgelichte berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page