top of page

Vurige vragen om verschil te maken!


Wij hebben wat met vragen stellen. Het fascineert ons. En wat vooral fascineert is dat het heel veel kan opleveren, gratis is, en we het toch maar beperkt inzetten. Wat is dat toch dat we zo graag willen vertellen, uitleggen, overtuigen en zenden? Terwijl we met een vraag hetzelfde, of veel meer kunnen bereiken!

​​


Als je met jonge kinderen omgaat word je er soms helemaal gek van. Wat kunnen die een vragen stellen! Het gaat de hele dag maar door. We hebben op jonge leeftijd het vermogen om te blijven vragen. Vaak uit nieuwsgierigheid; Wat is dit? Kan dat? Hoe werkt dat? Maar ook vragen om aandacht. Zie je me? Kijk eens wat ik kan? Kom je?


De kleuter heeft nog niet zoveel bagage en dat is exact wat we op latere leeftijd wel hebben. We hebben zoveel geleerd, worden tijdens onze schoolcarrière getraind om te analyseren, maar ook om te oordelen, presenteren, uitleggen, toelichten, vertellen. En onze focus verschuift van al die nieuwsgierige vragen naar uitleggen, je mening verkondigen en overtuigen.


We stellen nog wel vragen, zeker, maar een deel van die vragen komt niet meer voort uit zuivere nieuwsgierigheid, maar uit het zoeken naar bevestiging van wat we zelf vinden.


Als je beter wilt worden in vragen stellen en aan de slag wilt met vurige vragen lees dan onderstaande eerste twee tips en schrijf je in bij onze online workshop vurige vragen.


Tip 1: Check je intentie


Vraag eens aan jezelf vanuit welke intentie jij vragen aan het stellen bent.

Stel je vragen uit oprechte interesse? Ben je nieuwsgierig? Heb je interesse in de ander, diens mening, kennis, ervaring, gedachten of gevoelens?  

Accepteer je dat het antwoord van de ander iets anders is dan wat jij in je hoofd hebt?


Kortom; wil je jezelf laten verrassen door het antwoord?


Vragen vanuit de intentie van interesse of nieuwsgierigheid zijn vurige vragen. Ze wakkeren een vlammetje aan bij de ander, creëren energie en beweging waardoor de ander uitgedaagd, geprikkeld en gezien wordt. 

Ze kunnen ook een vlammetje bij jouzelf aanwakkeren. Omdat je door de antwoorden iets nieuws ervaart, nieuwe inzichten krijgt en verrast wordt. Het brengt je energie en voor je het weet ontsteek je samen een groot kampvuur! 


Wij spreken regelmatig leidinggevenden die wat teleurgesteld zijn over het feit dat hun medewerkers ze weinig verrassen, of geen initiatief, eigenaarschap nemen. Zij hebben het gevoel dat ze veel moeten uitleggen, steeds weer. Dit kan veel oorzaken hebben, en één van die oorzaken zit in de kunst van het vragen stellen. Stel je überhaupt vragen?  Wat voor vragen stel je dan? Vraag eens aan je medewerkers of zij energie krijgen of geïnspireerd worden door jouw vragen!

Tip 2: Bevraag je omgeving


Vraag eens aan je omgeving, of zij energie  krijgen of geïnspireerd worden door jouw vragen!


Als je bij jezelf merkt dat je niet zo vaak verrast wordt in gesprekken, kijk dan eens hoe jij vragen stelt. Misschien ben je wel vragen aan het stellen vanuit de intentie dat jij die ander wat te leren hebt. Dat is ok, als het je doel is om de ander iets te leren of uit te leggen. 

Maar als je verrast wilt worden, als je verder wilt komen, als je je doel wilt bereiken met betere resultaten, start dan met het stellen van andere vragen. Wie weet krijg je verrassende antwoorden die je resultaten opleveren waarmee je je doelen beter of sneller bereikt, of iets opleveren wat je zelf nog niet gedroomd had.

Wil je het vuur opstoken?

Wil je beter worden in het benutten van de kracht van vragen? Wil je meer tips? Vanaf eind augustus kun je meedoen aan online workshops vurige vragen. Een workshop van 2 uur waarin je versneld leert hoe je krachtiger kunt worden in het stellen van vragen. Aan bod komt wat vurige vragen zijn en wat ze opleveren, je gaat zien hoe jij ze kunt gaan stellen en hoe je de kracht van vragen in kunt zetten voor verandering. In 2 uur kun je een eerste stap maken die je meteen, in de uren en dagen na de workshop kunt benutten.


Op onze website vind je alvast een smaakmakertje.

Wil je meer weten; vraag!

Hier kun je je opgeven voor de workshop.
1 komentarz


Mary Bouma
29 cze 2020

Zin in om deze workshop te geven!!

Polub
Uitgelichte berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page