top of page

De zaag scherp houden in tijden van Corona


Een man loopt door het bos en ziet een houthakker, die zich helemaal in het zweet heeft gewerkt om een boom om te zagen. De man vraagt aan de houthakker wat hij aan het doen is. ‘Ziet u dat niet, ik ben een boom aan het omzagen’ ‘U ziet eruit alsof u al dagen niets anders doet. Hoe lang bent u bezig?’ ‘Meer dan 5 uur, zegt hij en ik ben kapot!’. Maar waarom stopt u niet even en maakt u de zaag weer scherp?’ Ik weet zeker dat het dan een stuk sneller gaat’. Ik heb geen tijd om de zaag aan te scherpen’ zegt de man resoluut. Ik moet nog veel te veel zagen!’


Ken je ze nog? De 7 eigenschappen voor succes van Stephen R. Covey?

In Coronatijd is eigenschap nummer 7, ‘houdt je zaag scherp’, misschien wel de belangrijkste geworden. Met meer betekenis dan ooit.

Deze eigenschap gaat over balans in de vier dimensies van ons leven: fysiek, mentaal, emotioneel en spiritueel en is ook een pleidooi voor steeds blijven ontwikkelen en investeren in jezelf. Duurzaam inzetbaar blijven op het werk én thuis!


En juist dat laatste is in Corona tijd zo spannend. Wij horen steeds meer mensen die juist nu op zoek zijn naar die balans. Omdat ze nog meer dan voorheen steeds “aan” staan. Klaar voor het werk en klaar voor het gezin. Contacten en een aantal hobby’s staan onder druk. Minder ‘life’ contact, minder sporten, minder relaxen, niet meer naar concerten gaan of zelf zingen.Een persoonlijk verhaal:

‘Je moet je zaag scherp houden’… het zal zo’n 20 jaar geleden geweest zijn dat iemand dat tegen mij zei… Eerlijk gezegd dacht ik meteen dat ik nieuwe dingen moest leren . Wat meer over mij zei dan over mijn gesprekspartner. Want zo bedoelde hij het niet.


Hij bedoelde juist dat ik af en toe eens wat minder moest doen, even afstand nemen en relaxen. Dat was nog nooit tegen mij gezegd. Ik ging er wel over nadenken. Nog steeds ben ik hem dankbaar voor zijn wijze les. Regelmatig lukte het en vaak ook niet. Dan nam mijn enthousiasme, bevlogenheid, en drive het over.


In Corona tijd speelde dat ook weer, en zat ik in eerste instantie vanaf 7.30- 18.00 uur vrijwel onafgebroken te zoomen en teamen.


Vroeg iemand mij dat, werd het opgelegd? Nee helemaal niet. Erger nog, één van de organisaties waar ik voor werkte, had fantastische dingen georganiseerd waardoor het gestimuleerd werd om te relaxen en toch ….ik deed het niet.


Het heeft mij nog meer bewust gemaakt dat je als organisatie veel kunt bedenken en aanbieden, maar als diegene die het moet doen niet tot een andere mindset komt dan gebeurt er helemaal niets. Soms heb je iets anders nodig…


Ik merkte zelf na een periode on-line werken dat ik moe werd, steeds harder ging werken en voor mijn gevoel minder effectief werd.


Wat hielp voor mij?

Regelmatig doe ik aan intervisie en coaching, dus ook in deze tijd.

Deze keer viel het kwartje echt toen het tot mij doordrong dat ik mijn werk wil zien als topsport. Een topsporter moet fit en vitaal zijn om zijn sportprestatie te leveren. En als ik mijn werk op het niveau wil uitvoeren wat ik voor ogen heb, moet ook ik goed voor mijzelf zorgen zodat ik fit en vitaal blijf. Dit betekent ook soms keuzes maken waarbij ik mijzelf vooropstel om in mijn energie te blijven. Voor mij leverde dit inzicht de mindset switch op die nodig was.


Er is nu merkbaar een verschil opgetreden. Ik ben al weken beter bezig om regelmatig inspanning af te wisselen met ontspanning, om tijd te nemen voor een rondje rennen en om nog bewuster om te gaan met wat ik eet. Zodat ik topprestaties kan leveren. Levert deze Corona periode toch iets positief op!


Mijn drie belangrijkste tips:


1. Mij hielp de topsportmetafoor. Ik realiseerde me dat ik veel waarde wil leveren en daarvoor zo scherp wil zijn als een topsporter. Kijk eens hoe jij je werk ziet, en wat dat van jou vraagt? Wat heb jij nodig om te presteren en jouw zaag scherp te houden?


2. Ga op zoek naar je drijfveren en kijk naar je huidige gedrag. Sta je in je kracht, leef je je drijfveren en krijg je energie van wat je doet? Of komen drijfveren in het nauw en is er onbalans? Als je op deze weg doorgaat, wat is het effect op korte en lange termijn voor jou en je omgeving? Is dat wat je voor ogen hebt? Daag jezelf uit om dit te onderzoeken en te vertragen. Daarna ga je weer vol energie aan de slag en bereik je meer resultaat met minder moeite en meer plezier!


3. Discipline. Iets wat topsporters in overmaat hebben. Maar voor de rest van ons vaak zo lastig, zeker in je eentje. Wat hier het beste werkt is een maatje zoeken. Iemand die samen met jou pauzeert, die samen met jou wil wandelen, die jou ook helpt om datgene wat je wilt ook echt te doen en jou ook even op de kop zit als je het niet doet.


En als laatste; complimenteer jezelf. Als je een paar uur op een dag geconcentreerd hebt zitten werken, dan heb je veel gedaan, en daar mag je blij mee zijn! Als je je nog lekker voelt aan het eind van de dag en vrolijk bent naar de mensen om je heen, complimenteer jezelf daar dan mee, kennelijk heb je die dag balans gevonden! En als je de tijd hebt gevonden om je dag te breken door samen met iemand de natuur in te gaan, bedenk je dan dat dat een geweldige vervanger van je reistijd is geweest!


Vind je het lastig om zelf de regie te pakken? Bel gerust, we denken graag mee hoe jij dat het beste zou kunnen doen. Ook gaan wij in de loop van 2021 aan de slag met inspiratie workshops op deze onderwerpen. Interesse? Laat het vast weten, dan kunnen wij hier bij de volgorde van organiseren rekening mee houden.
Comments


Uitgelichte berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page