top of page

Waardering als Brandstof


Hoe verdeel jij je energie? Wat ons opvalt is dat we veel stilstaan bij datgene wat niet goed gaat. Ook nu we terugkeren van vakantie en weer aan het werk gaan hebben we opnieuw een keuze. Steken we alle energie in dat wat niet goed gaat, of gebruiken we waardering als brandstof?

In de volkskrant van 24 juli 2018 stond bijvoorbeeld: 'September staat bekend als de maand waarin de meeste echtscheidingen worden aangevraagd.' Net als je de grens over rijdt, na je vakantie, staat er een groot billboard van een echtscheidingsadvocaat, waar je terecht kunt als je tijdens je vakantie de conclusie hebt getrokken dat je niet verder wilt met elkaar.

Dergelijke nieuwsberichten trekken onze aandacht. Vakantie zou een periode van genieten moeten zijn, van het “losse” leven, een bourgondische levensstijl, of juist veel bewegen, wandelen en sporten. En van goede contacten met degenen die je na staan.

En zo is het ook voor heel veel mensen, ze hebben genoten van de tijd samen! Maar in ons nieuws gaat het niet daarover, maar over dat kleine gedeelte wat het niet fijn heeft gehad, de mensen waarvoor de vakantie de druppel is geweest en die daarna met een echtscheidingsadvocaat gaan praten.

Wat ons opvalt is dat dit niet alleen in de krant gebeurt, maar ook op het werk. We staanvooral stil bij datgene wat niet goed gaat. Bijvoorbeeld wanneer een project geëvalueerd wordt. Hoe veel ruimte wordt gegeven aan datgene wat het heeft opgeleverd? Datgene waar je trots op bent? Evaluaties gaan over de dingen die moeten verbeteren, over datgene wat nog niet goed gaat.

2/3 van de huwelijken slaagt. Zo is ook zeker 80% van het werk goed. Toch weten we met zijn allen vooral aandacht te geven aan datgene wat niet goed is. Terwijl we allemaal weten dat alles wat je aandacht geeft groeit. Je kunt niet kiezen wat er in je organisatie of privé op je pad komt, maar wel hoe je je daartoe verhoudt. En je kunt kiezen waar je je aandacht aan geeft.

Kijken met waardering helpt. Het levert ook de energie om het goede gesprek te voeren over wat nog niet goed gaat. Om dit te zien als leermomenten.

Wij kiezen ervoor om onze energie te gebruiken om vaker waarderend te kijken. En jij?


Uitgelichte berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page