top of page

Goede voornemens na de vakantie?


De een heeft het meer dan de ander; dat verlangen om het na de vakantie anders aan te gaan pakken. Om met hernieuwde energie aan de slag te gaan. Om nu eens “op tijd te komen op afspraken”, “meer te focussen op wat echt belangrijk is”, meer balans tussen werk en privé aan te brengen”, “meer te sporten” of “af te vallen”.

Maar we kennen ook dat effect, net zoals bij nieuwjaarvoornemens, dat het voornemen na enkele weken weer verwatert, en de energie is weggeëbd. Wat jammer! Hieronder onze drie tips om de energie vast te houden en het voornemen te realiseren.

Tip 1. Patronen doorbreken

Soms zijn al die goede voornemens niet meer dan dat; voornemens. Iets veranderen werkt alleen maar als je in staat bent om bestaande patronen te doorbreken. Dat vraagt moed en wilskracht en kost soms iets wat je liever niet opgeeft. Patronen kunnen hardnekkig zijn, het is niet voor niets dat je iedere keer weer zo makkelijk van je voornemen wordt afgebracht.

Het werk van Marshall Rosenberg (verbindende communicatie) kan ons helpen als we willen uitzoeken wat in de weg zit om een voornemen te realiseren.

Hij adviseert om dieper te duiken in je behoeften; welke behoefte zit er achter hetgeen je aan wilt pakken? Welke behoefte of behoeften spelen er op het moment dat dit niet lukt? Bij de balans tussen werk en privé speelt misschien de behoefte aan contact met je familie. Tegelijkertijd heb je ook de behoefte aan vrijheid en ruimte, of de behoefte aan zorgvuldig werken. Is er een manier om deze behoeften te verenigen met elkaar? Als je jezelf de tijd gunt om op zoek te gaan naar een andere manier van werken, heb je kans dat meerdere behoeften vervuld worden. Bijvoorbeeld door geen nieuwe activiteiten meer te starten na half 5 ’s middags. De de ruimte die ontstaat kun je gebruiken om zorgvuldig te werken, daardoor raffel je geen dingen af, en ga je ook op tijd naar huis om andere activiteiten te doen, bijvoorbeeld om te sporten of bij familie te zijn.

Tip 2. Pak je eigen momenten van bezinning, ze zijn er al….

Iedereen heeft ze, die momenten waarop je even afstand neemt van de waan van de dag, en het vermogen hebt om jezelf af te vragen wat er gaande is in je leven. Tijdens het afwassen, hardlopen, onder de douche, na een meditatie. Gebruik deze momenten om terug te blikken hoe het gaat met de uitvoering van je voornemen. Lukt het om te doen wat je voor ogen had? Wat gebeurde er in de praktijk waardoor het toch anders liep? Was er iets wat je belangrijker vond, was er iets wat je spannend vond? Zo kun je energie bijtanken om je voornemen echt tot uitvoer te brengen en de volgende stap te maken en eventueel hulp in te zetten.

Tip 3. Delen is hulp krijgen

Het klinkt heel simpel, en dat is het ook; deel je voornemen met anderen. Het werkt naar twee kanten; door te delen maak je je voornemen sterker voor jezelf (ik wil het echt…), en je geeft jezelf de kans om geholpen te worden door anderen. Sommigen zouden dit “sociale controle” noemen, wij noemen het “steun”. Het is toch prachtig als je door je omgeving herinnerd of aangesproken wordt op jouw goede voornemen? Het laat zien dat ze om je geven, dat ze het je gunnen dat je ambities gerealiseerd worden. En…als jouw voornemen ook anderen raakt, dan wordt delen nog belangrijker.

En als laatste, blijf vooral een beetje lief voor jezelf en ben bereid om te experimenten met je voornemens en het eventueel ook weer los te laten. Soms neem je je iets voor en ontdek je later dat het misschien toch niet zo’n krachtig voornemen was, of dat andere dingen gewoon belangrijker voor je zijn. Laat het voornemen los, ben bereid om door te schakelen….., je kan er altijd van leren!

Uitgelichte berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page