top of page

Op elkaar voortbouwen in teams; hoe doe je dat?


Eind oktober was Robert Dilts in Nederland, waar hij in een drie daags seminar heel inspirerend sprak over collectieve intelligentie. Hoe zorgen we er samen voor dat in teams echt een sfeer ontstaat waardoor nieuwe ideeën opkomen, die meer waarde hebben dan de ideeën van de individuen uit het team?

Hij sprak onder andere over het belang van connectie op drie niveaus: connectie met jezelf, met de samenhang binnen je team en met het hogere doel. En over de manieren die het mogelijk maken om op alle drie de niveaus verbonden te blijven.

Wij zien regelmatig dat een of meerdere connecties ontbreken. De connectie met het hogere doel is de meest opvallende; mensen weten niet wat hun organisatie nou echt nastreeft of ervaren verschillen tussen wat er op papier staat en wat er in de werkelijkheid gebeurd. Maar ook de andere twee connecties staan regelmatig onder druk. Vaak werken we in teams zonder dat we veel kennis en ervaring hebben over hoe teams nou echt functioneren. Zijn de problemen die we tegenkomen normaal? En hoe los je ze op?

En de connectie met jezelf…..recent waarschuwde ArboNed dat het aantal burn- outs aan het oplopen is. Steeds meer mensen lopen zichzelf voorbij.

Het seminar van Dilts zette aan het denken. We hebben bij Vitaal door Menselijk Kapitaal een aantal mooie manieren die alle drie de connecties versterken. Dilts voegde hier nog een paar eenvoudige technieken aan toe. Kleine investeringen die een wereld van verschil maken. In de praktijk blijkt vaak dat teams weten dat het belangrijk is om eerst goed af te stemmen en het doel helder te hebben. De vraag die resteert is waarom teams die investering dan toch achterwege laten en de neiging hebben om meteen aan de slag te gaan.

Uitgelichte berichten
Archief
Zoeken op tags
bottom of page